“The FitLight Trainer has become a vital and integral part of my effort to become the Best Taekwondo Athlete in the World.”

– Aaron Cook, World Champion – Taekwondo

Voor wie is de FitLight Trainer?

Sport

De FitLight Trainer is uitermate geschikt voor alle individuele sporters maar ook voor teamsporten zoals oa. voetbal, volleybal, badminton, tennis en ijshockey. Tevens is het ook voor oa.fitness, crossfit, taekwondo, judo, (kick)boksen en karate zeer geschikt. Doordat de lampen ‘random’ worden aangestuurd door de tablet kunnen wedstrijdsituaties nauwkeurig worden nagebootst. Doordat alles gemeten kan worden is het competitie element zeer nadrukkelijk aanwezig. Hierdoor worden de sporters gestimuleerd om zichzelf steeds te verbeteren.

Revalidatie (sport)

Als een sporter geblesseerd raakt start er een revalidatietraject om ervoor te zorgen dat de sporter zo snel mogelijk terugkeert op het oude niveau. Vaak betekent dit dat de blessure wordt behandeld door een team van deskundige (fysiotherapeut, doktor, fysieke trainer etc.) Echter het laatste stukje van de revalidatie, wedstrijdritme, kan zelden nauwkeurig worden getraind. Regelmatig zie je een sporter die hersteld is van een blessure binnen de kortste tijd weer dezelfde blessure oplopen. In een wedstrijd zijn er namelijk andere ‘variabele’ factoren die een belangrijke rol spelen zoals wedstrijdspanning, onverwachte situaties etc. De FitLight Trainer kan deze variabele factoren wel beter trainen. Hierdoor is de kans op dezelfde blessure kleiner.

Ouderen (verzorgingstehuizen)

Doordat de ouderen steeds minder vaak buiten komen en dus minder bewegen is de kans op klachten steeds groter. 1 op de 3 ouderen in de leeftijd van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar, hier houden ze vaak botbreuken, angst en andere ingrijpende klachten aan over. Met de fitLight Trainer kunnen we dit tegengaan door middel van speciale ‘valpreventie’ trainingen. Hierbij proberen we met het systeem zoveel mogelijk de huiselijke situatie na te bootsen. Dit betekent dat we dagelijkse handelingen zoals o.a. telefoon aannemen, koffie zetten, post uit brievenbus halen etc. gaan nabootsen met de lampen zodat de ouderen zich fitter, sterker voelen en dat de kans op vallen steeds minder wordt.

Fysiotherapie

De FitLight trainer is goed te gebruiken in het revalidatie traject van een patiënt. Het kan zowel in het begin van de revalidatie gebruikt worden (waarin je traint op stabiliteit / coördinatie) en tevens in de late fase van revalidatie (explosieve kracht / snelheid). Het is dus zeer toepasbaar binnen de fysiotherapie / hersteltraining van een patiënt. Daarnaast is het een leuke en afwisselende manier om met een patiënt te trainen.

Kinderen

Het is algemeen bekend dat veel kinderen tegenwoordig (veel) te weinig bewegen. De afgelopen 30 jaar is het percentage overgewicht onder jongeren met 40% gestegen. Bijna 14% van de jongens en 13% van de meisjes hebben overgewicht. Hiervan hebben 3,5% jongens en 3% meisjes obesitas. Dit kan leiden tot gezondheidsrisico’s. De kinderen zitten steeds vaker achter de computer of tv, games te spelen en buiten spelen wordt nog maar zelden gedaan. De fitLight Trainer daagt deze kinderen uit om vaker te bewegen. De fitLight trainer wordt vaak als een game gezien en kan er in bijdrage dat de kinderen op een leuke en speelse manier meer gaan bewegen.

Mensen met een beperking

Eén op de acht Nederlanders heeft een langdurige beperking en ruim een kwart van de Nederlanders heeft een chronische ziekte. Een beperking kan zowel fysiek, psychisch, verstandelijk, intellectueel of zintuiglijk zijn en is in principe langdurig van aard. Iemand met een beperking kan bijvoorbeeld doof, blind of slecht ter been zijn. Maar ook beperkingen zoals het syndroom van Down, dyslexie, dyscalculie en autisme vallen hieronder.

De fitLight Trainer is bijzonder waardevol voor personen met een beperkte motoriek en kan worden gebruikt vanuit een zittende positie voor rolstoelgebruikers als ook de operationele hoogte van andere doelgroepen, dit is ter plekke aan te passen voor de gebruiker. De trainingsvormen die worden gebruikt door de valide gebruikers zijn nu ook volledig toepasbaar voor gebruikers met een beperking en mensen met speciale behoeften.

De fitLight Trainer is ook zeer geschikt voor mensen met een handicap die kracht en mobiliteit willen opbouwen maar tevens plezier willen hebben op hetzelfde moment. De lampen kunnen worden geplaatst op elke gewenste hoogte, daardoor is het ook te gebruiken door mensen die in een rolstoel zitten. Daarnaast is de fitLight Trainer uitgevoerd met een hoorbare functie, deze kan helpen bij slechtziende gebruikers. De geluidssignalen zorgen ervoor dat ze kunnen reageren en hun gevoeligheid / bewustzijn kunnen verbeteren.

Politie/Defensie

De lampen van de FitLight trainer zijn uitgevoerd met bewegingssensoren waardoor je de lampen niet hoeft aan te raken. Deze bewegingssensoren zijn ook uit te schakelen waardoor de lampen uitgemaakt dienen te worden door ‘impact’. De impact van het voorwerp zorgt ervoor dat de lamp gedeactiveerd wordt. Hierdoor is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de lampen uit te slaan of zelfs uit te schieten met rubber kogels. Dit wordt onder andere gedaan door de politie. Zij gebruiken de FitLight Trainer regelmatig om hun schietvaardigheid te trainen door middel van ‘run the target’.